Förberedelser inför en flytt

Förberedelser inför en permanent flytt

Som kvotflykting har du och andra personer som föreslagits och godkänts till Finland och ingår i UNHCR:s dokument ...

Resedokument

Kom ihåg att ta med dig alla dina befintliga resedokument och identitetsbevis på din resa. Intygen i original underlättar ...

Skolbetyg och arbetsintyg

Redan vid den första kartläggningen av undervisningsbehovet ombes invandrare visa upp intyg över utbildning och ...

Plan för utbildning och att hitta ett arbete

För att få arbete skaffar invandrare sig oftast ytterligare utbildning i Finland. För att försäkra dig om att du får en ...

Läkemedel som ordineras av läkare

Redan under samtalet med hälsovårdaren berättar invandraren bland annat om sina tidigare sjukdomar, medicineringar och ...

Mental förberedelse inför flytten

Det är viktigt för invandrare att förbereda sig för både möjligheterna och utmaningarna som de själva och deras familj ...




Förberedelser inför en permanent flytt

Som kvotflykting har du och andra personer som föreslagits och godkänts till Finland och ingår i UNHCR:s dokument beviljats flyktingstatus, kontinuerligt uppehållstillstånd och rätt att arbeta i Finland. Det är viktigt att diskutera den permanenta flytten och dess betydelse med dina familjemedlemmar och det är bra att förbereda sig tillsammans inför resan. En ny slags livsmiljö, nya människor som talar ett nytt språk och har andra seder och vanor väntar dig.


Resedokument

Kom ihåg att ta med dig alla dina befintliga resedokument och identitetsbevis på din resa. Intygen i original underlättar registreringsprocessen och i fortsättningen beviljandet av nya resedokument.


Skolbetyg och arbetsintyg

Redan vid den första kartläggningen av undervisningsbehovet ombes invandrare visa upp intyg över utbildning och arbete. Därför är det viktigt att invandraren tar med sig från sitt ursprungsland till Finland alla intyg i original om studier, examina och arbete. Om möjligt är det bra att bestyrka intygen, översätta dem till engelska och godkänna dem hos en notarius publicus redan i ursprungslandet.

Det är viktigt att du kan visa upp intygen eftersom även examina, utbildning och arbetserfarenhet som har avlagts utanför Finland ligger till grund för planeringen och kompletteringen av din utbildning i Finland. Arbetsintygen kan även hjälpa dig att få en arbetsplats.

Plan för utbildning och att hitta ett arbete

För att få arbete skaffar invandrare sig oftast ytterligare utbildning i Finland. För att försäkra dig om att du får en lämplig utbildning i Finland ska du redan där du nu befinner dig nu göra upp en första plan för din utbildning och ditt arbete. Anteckna i din plan när, var och vad du har studerat, vilka examina du har avlagt och var du har arbetat. Anteckna även vilka dina specialkunskaper är och för vilket arbete du är lämplig. Det är bra att göra en färdig meritförteckning (Curriculum Vitae) över dina kunskaper och erfarenheter. På webben hittar du anvisningar för hur du skriver ett CV.

Barnen kan snart efter flytten till Finland börja i en klass för invandrare med förberedande undervisningen inför den grundläggande utbildningen. Föräldrarna bör förbereda barnen för den nya skolomgivningen. Detta självstudiematerial erbjuder grundläggande information om skolan. Du får dessutom information om den finska skolan via andra webblänkar (se nyttiga webblänkar).

Läkemedel som ordineras av läkare

Redan under samtalet med hälsovårdaren berättar invandraren bland annat om sina tidigare sjukdomar, medicineringar och vaccinationer. Därför är det viktigt att ta med sig gamla recept, läkarutlåtanden och eventuella vaccineringskort från ursprungslandet. Dessa gör att du snabbare kan få rätt behandling och medicinering i din nya hemkommun. Ta även med dig en månads dos av alla eventuella nödvändiga mediciner.


Mental förberedelse inför flytten

Det är viktigt för invandrare att förbereda sig för både möjligheterna och utmaningarna som de själva och deras familj kommer att möta i den nya livsmiljön.

En ny början i ett nytt land erbjuder nya möjligheter att lära sig något nytt, att lyckas och bli framgångsrik. I början har alla familjemedlemmar mycket nytt att lära sig och ta reda på. Barnen börjar skolan och föräldrarna söker sig till integreringsutbildning. Alla studerar det finska språket. Familjen lär känna nya människor och den nya livsmiljön.

Den nya miljön påverkar olika familjemedlemmar på olika sätt och förändrar familjemedlemmarnas roller. Alla familjens medlemmar, såväl föräldrarna som barnen, måste lära sig ett nytt språk och nya seder. De flesta barn lär sig det nya språket snabbare än sina föräldrar. Barnen kan kanske klara sig bättre utanför hemmet än sina föräldrar. Detta kan påverka barnens roll i familjen.

I Finland studerar och arbetar kvinnor aktivt utanför hemmet. Om en invandrarkvinna studerar och arbetar, kan även detta förändra familjens tidigare roller. Det kan även hända att familjens föräldrar inte på grund av sina egna utmaningar orkar stödja sina barn. Du kan diskutera familjens situation i förtroende bland annat med socialarbetare. Att vara medveten om och diskutera situationen med människor utanför familjen kan hjälpa er att klara upp konflikter som uppstått på grund av förändringarna.

Det är viktigt att vara medveten om att anpassningen till en ny kultur ofta orsakar starka känslor. Ibland känner invandraren att det är fint att bo i det trygga Finland. Ibland orsakar frånvaron av invandrarens egen familj, de nya levnadsvanorna och värderingarna samt skillnaderna i religionen ensamhet och hemlängtan. Du kan diskutera dina känslor om anpassningen i förtroende med hälsovårdare, läkare eller socialarbetare. Även andra bekanta invandrare kan dela dessa erfarenheter och känslor. Du kan inte undvika dessa känslor, men om du är öppen för dem hjälper de dig att uppfatta din egen situation.

För att nå dina mål i den nya livsmiljön måste du som invandrare arbeta hårt. Om dina planer för studier och för att få ett arbete är realistiska, har du en bättre chans att lyckas. Arbetskraftskonsulenter och socialarbetare kan hjälpa dig med dina planer.

Ladda ner denna sidas innehåll i PDF-format här.